Web dizajn - Grafička priprema - Web optimizacija - Obrada fotografija

Grafički dizajn

Grafički dizajn

Što je zapravo grafički dizajn?

Recimo da želite nešto objaviti ili prodati, nekoga zabaviti ili nagovoriti, objasniti ili demonstrirati kompleksno rješenje. Drugim riječima, Vi imate poruku koju biste željeli komunicirati.

Kako je “poslati”? Mogli biste pojedinačno objašnjavati jednom po jednom čovjeku ili objaviti svoju vijest na radiju ili nasred ulice pomoću razglasa. To je – verbalna komunikacija. No, ako biste koristili bilo kakav vizualni medij – poput recimo plakata, oglasa u novinama, logotip, naslovnicu, pa čak i najobičniji kompjuterski isprint – koristili bi jedan od oblika vizualne komunikacije.

grafički dizajn

grafički_dizajn

 

 

Grafički dizajneri koriste crteže, slike, fotografije, kompjuterski generirane slike (vektorske grafike), no također dizajniraju slova i tipografiju koju možemo vidjeti u filmskim špicama, TV reklamama, knjigama, magazinima, jelovnicima…

Dizajneri kreiraju, izabiru i organiziraju te elemente – tipografiju, fotografiju i bjeline kako bi što bolje prenijeli poruku. Grafički dizajn je dio svakodnevnog života. Od najobi?nijih stvari poput omota gume za žvakanje do glomaznih svijetlećih reklama. Grafički dizajn je na gotovo svakoj majici koju nosimo.

Grafičkim dizajnom se informira, uvjerava, organizira, stimulira, locira, identificira, privlači pažnja i pruža vizualno zadovoljstvo.

Grafički dizajn je kreativan proces koji kombinira umjetnost i tehnologiju u svrhu komuniciranja ideja. Dizajner koristi niz razli?itih komunikacijskih pomagala kako bi osmislio poruku koju klijent želi prenijeti određenoj publici. Dva glavna dizajnerska oružja su fotografija i tipografija.

Grafički dizajn baziran na fotografiji

Grafički_dizajn

 

 

Dizajneri stvaraju vizualne predloške za prezentaciju ideja koje klijent želi komunicirati. Fotografija može biti neopisivo jak medij, jer sadržava ne samo informaciju, već prenosi raspoloženje i emociju. Ljudi različito reagiraju na fotografije, ovisno o njihovim asocijacijama, prijašnjim iskustvima, osobnostima. na primjer, Svi znamo da je feferon ljut, i to znanje u kombinaciji sa fotografijom feferona pruža potpuni vizualni doživljaj – bez korištenja pisanog teksta.

U slučaju grafičkog dizajna baziranog isključivo na fotografiji, slike moraju sadržavati kompletnu poruku. Te fotografije mogu biti naslikane, nacrtane, grafički renderirane na različite načine. Fotografijom predočen grafički dizajn se koristi kad je dizajner potpuno uvjeren da u specifičnom slučaju – slika vrijedi tisuću riječi. (grafički dizajn)

Grafički dizajn baziran na tipografiji

grafički_dizajn

 

 

U nekim slučajevima, dizajner se oslanja isključivo na riječi kako bi prenio poruku, na potpuno drugačiji način od nekog pisca. Dizajneru je podjednako važno kako riječi izgledaju i kakav imaju smisao. Vizualne forme, bilo da su obična tipografija ili rukom pisane riječi – koriste se u različite svrhe.

  • Da privuku pažnju promatrača
  • Identificiraju ime proizvoda
  • Naglase neku karakteristiku – ili slogan…

Dizajneri su eksperti u prenošenju informacija u vizualnom obliku, na svim vrstama medija.

Kada pogledamo “običnu” isprintanu stranicu, što je uključeno u dizajn jednog takvog naizgled jednostavnog teksta?

Što biste napravili da Vas netko traži da redizajnirate tu stranicu? Da promijenite grafički dizajn…

Da li biste promijenili font ili veličinu pisma? Biste li razdijelili tekst u dva-tri uža stupca? A margine, prored, leading?

Biste li uvukli prve redove u svakom paragrafu i započeli sa nekim lijepim početnim slovom? Možda istaknuli neke važnije riječi masnim fontom (bold), nakošenim (italic) ili podcrtali najbitnije (underline)?

Možda potpuno promijenili dio teksta da se jako istakne i da je najuočljiviji?

Dizajneri procjenjuju kako će čitatelj reagirati na sadržaj stranice, da li će ga privući tipografija ili istaknuti dijelovi teksta. Kojim će se redosljedom čitati i da li je stranica vizualno privlačna – sve je to grafički dizajn. (grafički dizajn)

Fotografija i tipografija

graphic_design

Dizajneri često kombiniraju fotografiju i tipografiju za bolju komunikaciju klijentove poruke. Istražuju kreativne mogućnosti tipografije i fotografije (crteža, vektora, ilustracija). Dizajnerov zadatak nije samo da koristi dobar font ili pronađe fotografiju koja najbolje dočarava poruku, već i da uspostavi najbolji vizualni balans tih dviju osnovnih komponenti.

Grafički dizajn je na neki način poveznica između poruke i publike. Klijent je u velikom broju slučajeva toliko usredotočen i okružen porukom koju bi želio prenijeti i uglavnom vidi ograničen broj načina na koji se ta poruka efektno može prezentirati. Publika je često preširoka, i poruka koja nije direktna može lako izgubiti svoj značaj.

Najteže je publiku uklopiti u taj čitavi kreativi proces.

Za razliku od klijenta i publike, grafički dizajneri uče kako konstruirati poruku te kako je uspješno prenijeti. Radeći s klijentom, dizajneri razmatraju sadržaj i cilj poruke. Često se dogovara i sa stručnjacima za istrađivanje tržišta kako bi se što bolje odredila potencijalna publika (target). Jednom kad se usvoji određeni koncept, dizajner surađuje sa ilustratorima, fotografima, fontografima, tiskarima… i drugim proizvodinim specijalistima kako bi se kreirao finalni dizajn. (grafički dizajn)

Identifikatori, simboli i logotipovi

Simboli i logotipovi su posebni, sažeti oblici informacijskih formi i sastavni su dio identifikatora. Simbol je abstraktna reprezentacija određene ideje ili identiteta. Simboličke forme služe za prepoznavanje određenog koncepta ili tvrtke. Logotipovi su korporacijski identifikatori bazirani na specifičnoj tipografskoj obradi uključenih riječi. (grafički dizajn)

Neki identifikatori su hibridi i sadrže kombinaciju simbola i logotipa. Za izradu takvih identifikatora, dizajner mora imati jasnu predodžbu tvrtke ili ideje koja se želi prezentirati. A u većini slučajeva vrlo je bitna i publika kojoj je namijenjen.

Grafički dizajn